Дача та город

Невеликий город для початківців — 4 кроки до майбутнього врожаю

Овочі з власного городу — хороша альтернатива магазинним овочів, особливо для людей, які орієнтовані на економічні та екологічні рішення. Доглядати за городом не надто складно, якщо знати основні правила вирощування. Тому, якщо є невелика ділянка землі, що підходить для вирощування овочів, варто спробувати себе в цій галузі садівництва.

Город для початківців з чого начать1 крок — вибираємо місце для майбутнього огородаНебольшой город можна мати навіть на 50 квадратних метрах. Якщо думаємо, що цього недостатньо, множимо це значення на кількість членів сім’ї, які будуть користуватися урожаєм, таким чином, визначимо оптимальний розмір. Однак, якщо недостатньо досвіду в овочівництві, стоїть на початку, виділити трохи меншу площу.

Так буде легше подбати про грядках, щоб всі овочі давали хороший урожай.Оптимальна частина саду для вирощування овочів — місце, з великою кількістю сонячного світла, розташоване далеко від дороги, зростаючих дерев і чагарників. Якщо є можливість, варто закласти город якомога ближче до дому, завдяки цьому джерело води буде розташовуватися ближче, не варто забувати — іноді овочів може знадобитися щоденний полив.

2 крок – підготовка почвыЗемлю, перед посадкою або посівом овочів, слід відповідно підготувати. Насамперед, обробити сапкою, розпушити вилами або перекопати лопатою (залежить від щільності і тяжіння землі). Наступним кроком є добриво грунту торфом або компостом.

Варто знати, що ґрунт для вирощування овочів не може бути дуже рихлою, в такому разі земля швидко втрачає вологу. В кінці вирівнюємо землю і плануємо грядки.Грядки краще буде розташувати на відстані близько 2 метрів один від одного.

Це полегшить догляд, напр. прополку. Варто також запланувати доріжку завширшки до 0,5 метра, щоб можна було по ній вільно переміщатися.

Процедури, пов’язані з підготовкою грунту, краще виконати восени, але можна також провести їх навесні.3 крок – розмноження овощейОвощи розмножуються двома способами – насінням (сіють безпосередньо в землю або вирощують розсаду) і вегетативно (бульбами, цибулинами, живцями). До овочів, які розмножують насінням, відносять буряк, гарбуз, квасоля, горох, морква, огірки, редис і салат.

Перед посівом насіння часто виконують такі процедури:Обробка насіння — включає в себе обробку фунгіцидами або інсектицидами.Замочування насіння — допомагає насінню більш швидко проростати.Існує також кілька видів посіву.

Насіння можна вільно розкидати в означеній області, всипати рядами в підготовлені канавки, сіяти по кілька зерен з проміжками, після чого, при необхідності, проріджують і залишають найсильніші екземпляри.У разі овочів, які потребують відносно високої температури проростання або призначених для раннього збору врожаю, використовується розсада. Приблизно за два тижні до посадки саджанців в землю слід провести загартовування, тобто постаратися зменшити температуру навколишнього середовища до певної міри, щоб допомогти пізніше овочів адаптуватися до постійного розташування в городі.

Крім того, під час загартовування необхідно обмежити полив, а за день до пересадки розсаду рясно полити. Розсаду пересаджують в землю, коли сонце не дуже сильне, вранці або ввечері. До овочів, вирощуваних з розсади, відносяться – капуст білокачанна та цвітна, перець, брокколі, цибуля-порей, селеру.

На городі вирощують ті ж вегетативно размножаемые овочі, у тому числі цибуля (розмножують сіянкою), часник (розмножується за допомогою зубчиків) або хрін, який розмножується кореневими живцями. 4 крок – уходПосле того, як посадили і посіяли наші овочі, потрібно пам’ятати про процедури регулярного догляду, які включають:Прополка — процедура, мабуть, найважливіша, але і вимагає найбільшої роботи. Полягає в ручному або механічному видаленні бур’янів з грядок і між ними.

Зазвичай на присадибних ділянках прополка виконується вручну, за допомогою інструментів, таких як сапа. Особливо, коли посаджені рослини ще молоді і важко їх відрізнити від бур’янів, процедура прополки вимагає високої точності і концентрації.Розпушування землі — процедуру можна проводити при прополці, але іноді доводиться робити це частіше, у разі грунтів, мають схильність утворювати кірку, яка не допускає кисню і перешкоджає випаровуванню води з-під землі.

Землю потрібно акуратно розпушити, особливо в рядах, тому що може легко пошкодити коріння овочів і навіть їхні надземні частини.Мульчування— необхідно, якщо вирощуємо овочі, люблять тепло і баштанні овочі, такі як огірки і кавуни. Для цієї мети грунт покривають чорною плівкою (агроволокном) перед посадкою овочів.

Це виключає появу бур’янів, допомагає в нагріванні ґрунту і запобігає випаровуванню води.Підв’язування — процедура використовується при вирощуванні певних овочів, таких як помідори або перець. У них тонкі пагони і  щоб уникнути падіння овочів на землю, що псує їх смак і погано впливає на якість, використовуються підпори у вигляді стовпів або дощок.

Захист від заморозків — необхідно, коли овочі вирощують ранньою весною або восени. Укриттям від заморозків може бути, напр. агротекстиль або перфорована плівка, розкладена на грядці.

Полив — є овочі, вимагають багато води (огірки або помідори), у період зростання їх необхідно поливати регулярно, особливо в періоди, коли рідко випадають опади і земля суха.Проріджування сіянців – необхідно виконати, якщо посіяли насіння безпосередньо у відкритий грунт, і необхідно видалити сіянці які занадто загусли.Прищипування – видалення верхівок, і нирок на кінцях рослин, для кущистості і пробудження сплячих бруньок, щоб плоди, напр.

помідори швидше дозрівали.Що ще необхідно знати початківцю огородникуПри вирощуванні овочів на присадибній ділянці,необхідно пам’ятати про сівозміні, тобто, не садити в наступному році на тому ж місці овочі з аналогічними запитами і схожими захворюваннями. Це призводить до виснаження ґрунту певними мінералами і появи певних хвороб і шкідників.

Щоб уникнути цього, плануємо город таким чином, щоб кожен рік садити окремі овочі на різних ділянках городу.Подбавши про цих основних принципах вирощування та догляду, зможемо насолоджуватися овочами з власного невеликого городу. Вони не тільки смачні, але й екологічно чисті, це в наш час щось значить, коли овочі, куплені в магазинах, напхані хімією.
Отже варто зайнятися вирощування власних овочів на своєму, хай навіть невеликому, городі.

Related posts

Leave a Comment